niedziela, 28 października 2012

Specjały polskie

Krupnik

 Składniki:
2 litry zimnej wody
300 g - 350 g piersi kurczaka
włoszczyzna: plaster cebuli (1 cm), mały kawałeczek selera, 1 mała pietruszka, 2 średnie marchewki, kawałek liścia kapusty
2 średnie ziemniaki
3 łyżki masła
1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)






Przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
  • Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
  • Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (uwaga: zioła te zmieniają smak zupy, lepiej więc dodawać je ostrożnie, np. po spróbowaniu lub w trakcie jedzenia).

Seler, pietruszka, kapusta i natka pietruszki lub koperek nie są konieczne do ugotowania smacznego krupniku. Zamiast masła do zupy można dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz