niedziela, 28 października 2012

Kuchnia japońska

Tamagoyaki z kukurydzą

trudność: łatwe
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania patelni
  • 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
1) - Jajka ubić dokładnie z wodą i szczyptą soli . 2) - Rozgrzać patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i posmarować olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem kuchennym ) . 3) - Nalać małą łyżką do sosów pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem Gdy ciasto usmaży się podwinąć drewniana szpatułką z jednej strony i rolować na przeciwległy brzeg patelni. 4) - Wlać drugą warstwę ciasta . Posypać kukurydzą i szczypiorem .Smażymy , a następnie zaczynamy rolować poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni. 5) - Znów wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 4 6) - następne 2 warstwy robimy jak w punkcie 4 7) - Resztę masy jajecznej wlewamy warstwami w wolne miejsce ( co raz mniejsze porcje ) i rolujemy po nich usmażony omlet. Chodzi o to by utworzyło się kilka wierzchnich warstw bez dodatków które będą wyglądać jak sękacz 8) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok 9) - zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry . Omlet jest bardzo syty więc ta porcja wystarczyła nam na 2 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz