Sałatki z kiełbaską chorizo
Składniki, 2 porcje:
Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami:
• mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 125 g mozzarelli w kulce
• 2 czubate łyżki tartego parmezanu
• 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
• kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
• pieczywo
Sos:
• 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
• 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na
talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną
mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię
włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym
ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i
ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z
patelni. Podawać z pieczywem.
Sałatka z chorizo, ricottą i pomarańczą:
Składniki, 2 porcje:
• mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
• 100 g ricotty (twarożku)
• 1/2 pomarańczy podzielonej na cząstki i obranych z błonek
• 2 czubate łyżki tartego parmezanu
• kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
• pieczywo
Sos:
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
• 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na
talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać ricottę, oprószyć
delikatnie solą, dodać pomarańcze i parmezan. Przygotować sos mieszając
wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną
na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż
będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać
sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz