niedziela, 28 października 2012

Kuchnia hiszpańska

Sałatki z kiełbaską chorizo

Składniki, 2 porcje:
Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami:
mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
125 g mozzarelli w kulce
2  czubate łyżki tartego parmezanu
4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
pieczywo

Sos:
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.


Sałatka z chorizo, ricottą i pomarańczą:

Składniki, 2 porcje:
mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
100 g ricotty (twarożku)
1/2 pomarańczy podzielonej na cząstki i obranych z błonek
2  czubate łyżki tartego parmezanu
kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
pieczywo

Sos:
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać ricottę, oprószyć delikatnie solą, dodać pomarańcze i parmezan. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz