poniedziałek, 29 października 2012

Specjały polskie

Pierogi z mięsem

Składniki:
• mięso 1 kg
• czerstwa bułka 20 dag
• tłuszcz 10 dag
• cebula 10 dag
• jajka 1 sztuka
• sól
• pieprz
• słonina
• mąka 80 dag
• jajka 1 sztuka
• woda 200- 250 ml
• sól
Sposób przyrządzenia:
Bułkę należy namoczyć w wodzie, następnie ją odcisnąć. Cebulę należy
pokroić i podsmażyć delikatnie na tłuszczu, mięso ugotować, a następnie
zmielić wraz z bułką i cebulą. Do farszu należy dodać jajko i przyprawy,
wymieszać wszystko na jednolitą masę. Należy sporządzić ciasto
pierogowe, wałkować, napełniać farszem, sklejać pierogi i gotować
partiami w lekko osolonej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz