Kuchnia indonezyjska

Kuchnia indonezyjska

Mee Goreng z tofu wędzonym

  trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania tofu wędzonego Polsoja;
  • 500 g makaronu noodle;
  • 50 ml oleju;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 jajka
  • pęczek dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 średni zielony ogórek
  • ½ szkl. posiekanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu;
2. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę tofu. Zdjąć z patelni i odstawić;
3. Na rozgrzany w woku lub dużym rondlu olej wrzucić cebulę pokrojoną w ósemki i curry. Smażyć ok. 4 min;
4. Dodać makaron, pomidor pokrojony w kostkę, pokrojoną w paski pomarańczową paprykę, sos chilli, sos pomidorowy lub ketchup, sos sojowy i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min;
5. Roztrzepać jajka i dodać do makaronu. Smażyć ok. 30 sek cały czas mieszając;
6. Zdjąć z ognia, dodać tofu, posiekaną dymkę, pokrojony w kostkę ogórek i pokrojoną w plastry papryczkę chilli, wymieszać.
7. Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej kolendry.

Mee Goreng najlepiej smakuje przygotowane tuż przed podaniem. Potrawę można serwować z dodatkową porcją zielonego ogórka, pomidorów i sosu chilli.

Kuchnia indonezyjska

Paprykowe nasi goreng

 SKŁADNIKI:

  • ryż długoziarnisty 100g;
  • 2 jajka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia;
  • 1 marchewka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 łyżka zmielonego chili;
  • 2 łyżki sosu sojowego.
PRZYGOTOWANIE:
ryż ugotować wcześniej i pozostawić do wystygnięcia (może być pozostały z poprzedniego dnia). Pokroić w słupki marchewkę oraz wszystkie rodzaje papryki. Cebule pokroić w pióra. Drobno posiekać czosnek. Do miseczki włożyć posiekany czosnek razem z częścią cebuli oraz dodać małą łyżeczkę zmielonego chili - zblendować, po czym wrzucić na rozgrzaną na patelni lub woku oliwę z oliwek. Smażyć około minuty, a następnie dorzucić na patelnię paprykę, marchewkę oraz resztę cebuli. Smażyć około 3 minut mieszając. W tym samym czasie zacząć smażyć na drugiej patelni jajecznicę - doprawić ją solą i pieprzem. Gdy jajecznica nie będzie jeszcze dobrze usmażona - przerzucić ją na patelnię z warzywami. Dodać zimny ryż oraz dwie łyżeczki sosu sojowego. Wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Danie można podawać ze świeżą posiekaną kolendrą.

 

 

 

Kuchnia indonezyjska

Indonezyjski beef rendang


składniki:
Wrzucamy rozkruszoną gałkę muszkatołową i goździki do blendera – proszkujemy. Teraz dodajemy grubo posiekane: szalotki, czosnek, chili (bez pestek jeśli chcecie żeby nie było ostre), galangal i imbir. Miksujemy na gładką paste – można dodać trochę wody.
W płaskiej patelni mieszamy wołowinę, pastę z przypraw, dodajemy mleko kokosowe, kawałek cynamonu, liście limonki kaffir i trawy cytrynowe związane w węzeł, sól.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do małego, przez nastepne 2-4h mleczko kokosowe będzie odparowywać a potrawa zacznie zmieniać kolor z pomarańczowej do czerwonej, a na końcu powinna dojść do głęboko brązowego koloru, przez ostatnią godzinę trzeba mieszać częściej, uważając żeby się nie przypaliła.
Podajemy letnią razem z ryżem – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Ziemniaki po indonezyjsku


składniki:
  • 750g małych równych ziemniaków
  • 5cm imbiru
  • 2cm galangalu (niekonecznie)
  • 4 długie papryczki chili (z nasionami jeśli chcecie żeby było ostre)
  • trawa cytrynowa (tylko dolna miekka część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • kilka liści bazylii, może być nasza europejska
  • liść laurowy lub indonezyjskie liście daon salam
  • puszka 400ml mleczka kokosowego
  • szczypta kurkumy
Ziemniaki myjemy i nacinamy do połowy ostrym nożem – to ułatwi przenikanie smaków do środka. Nie obieramy bo zamiast ziemniaków ugotujemy przypalone pure ziemniaczane.
Na patelni redukujemy mleczko kokosowe tak mniej wiecej do połowy objętości. Wszystkie składniki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera tak żeby uzyskać pastę – można dodać trochę wody jeśli mieszanina jest za sucha i się nam nie chce zmiksować.
Dodajemy do mleczka pastę i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Teraz dodajemy ziemniaki i dalej gotując na wolnym ogniu smażymy około 45 minut – pasta zacznie zmieniać kolor a smak zacznie wnikać w ziemniaki. Wolniej i dłużej gotowane będą smaczniejsze – najlepsze są po 30 minutach od zdjęcia z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz