piątek, 26 października 2012

Kuchnia turecka

 Mięso mielone w liściach winorośli

Składniki
Liście winorośli 60-80 liści 150 g
Woda 1 2/3 szklanki 400 g
Sól 1 łyżeczki 3 g
Mięso mielone 1 1/3 szklanki 300g
Ryż 1/3 szklanki + 1 łyżeczka 75g
Cebule 2 średniej wielkości 120 g
Natka 1pęczek 60 g
Suszona mięta 1 łyżka stołowa 1.3 g
Przecier pomidorowy 2 łyżeczki 20g
Sól 1 1 łyżeczki 9 g
Czarny pieprz 1 łyżeczki 1g
Woda 1 szklanki 60 g


Sposób przygotowania:
Liście umyć, usunąć szypułki i gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut, potem wyjąć liście z garnka; osuszyć. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodaj wody, dokładnie mieszając. Nałóż 1-1 1 łyżeczki nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia. Zamknij dwie strony liścia nad nadzieniem. Utwórz z nich formę prostokątną zwaną sarmas, około 1 1-2 cm (1/3-1 cala) średnicy oraz 3 cm (1 1 cala) długości. Rozłóż szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla. Ułóż na nich sarmas. Podgrzej zachowany płyn. Dodaj do sarmas. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu. Odstaw z ognia. Pozostaw na 10 minut przed podaniem. Podawaj na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz