Golonka po bawarsku - składniki:
Strony
- Strona główna
- Specjały polskie
- Kuchnia angielska
- Kuchnia niemiecka
- Kuchnia francuska
- Kuchnia portugalska
- Kuchnia grecka
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia włoska
- Kuchnia amerykańska
- Kuchnia chińska
- Kuchnia tajska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia japońska
- Kuchnia wietnamska
- Kuchnia indyjska
- Kuchnia indonezyjska
- Kuchnia koreańska
- Kuchnia birmańska
sobota, 27 października 2012
Kuchnia niemiecka
Golonka po bawarsku
Golonka po bawarsku - składniki:
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania:
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki.
Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie,
podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia
odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli
sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia
dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ
temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki
piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na
ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia
przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z
bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej
kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.
Golonka po bawarsku - składniki:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz