Chrupiące kalmary
Składniki:
kalmary
175g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka papryki w proszku
250 ml zimnej wody
olej do smażenia
do dekoracji: limonki i cytryny
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykę.
Zrobić dołek w mące i dolać około 1/3 wody, wymieszać trzepaczką, nadal
mieszając dolewać wodę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć
twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglądają jak kawałki
przezroczystego plastiku). Tuszkę pokroić w paski, a macki - w krążki
pod kątem, odciąć „dziób” na końcu macek. Kawałki oprószyć mąką i
delikatnie pomieszać palcami, włożyć do ciasta i potrząsnąć miską, aby
ciasto równomiernie pokryło kawałki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w
naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać
kawałki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy
kawałek smażyć 3-4 minuty, a po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na
papierowym ręczniku. Ściąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w
ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów ułożyć w stosik na dużym talerzu,
podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptą
papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz