piątek, 26 października 2012

Kuchnia portugalska

Chrupiące kalmary


Składniki:
kalmary
175g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka papryki w proszku
250 ml zimnej wody
olej do smażenia
do dekoracji: limonki i cytryny

Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykę. Zrobić dołek w mące i dolać około 1/3 wody, wymieszać trzepaczką, nadal mieszając dolewać wodę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglądają jak kawałki przezroczystego plastiku). Tuszkę pokroić w paski, a macki - w krążki pod kątem, odciąć „dziób” na końcu macek. Kawałki oprószyć mąką i delikatnie pomieszać palcami, włożyć do ciasta i potrząsnąć miską, aby ciasto równomiernie pokryło kawałki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać kawałki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy kawałek smażyć 3-4 minuty, a po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ściąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów ułożyć w stosik na dużym talerzu, podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptą papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz