Kuchnia niemiecka
Rollo z kurczaka
Rollo z kurczaka - składniki:
Rollo z kurczaka - sposób przygotowania:
Szynkę pokroić w plastry o boku 0,5 cm. Ser i pieczarki
zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić na cienkie plasterki. Cebule posiekaj.
Czosnek posiekać i utrzeć z solą, pieprzem i oregano. Rozgrzać na
patelni połowę oleju i przesmażyć paprykę z czosnkiem i posiekaną
cebulą. Zawartość patelni wymieszać z szynką i serem. doprawić do smaku.
Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Posmarować każdy płat
musztardą, oprószyć przyprawami, nałożyć farsz i całość zwinąć za pomocą
folii aluminiowej.
Roladki wstawić na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 170'.
Gotowe!
Najlepiej podawać z sosem koperkowym.
Rollo z kurczaka - składniki:
Kuchnia niemiecka
Golonka po bawarsku - składniki:
Kuchnia niemiecka
Pieczeń po bawarsku
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płynnego miodu
- Łyżka goździków
- 330ml jasnego piwa
- Marynata:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu
- Ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem,
kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele
angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę
zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do
naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i
pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę,
pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek
zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z
piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w
kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do
naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i
upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki
ugotowane na parze.
Kuchnia niemiecka
tradycyjna potrawa północnych Niemiec
Składniki
dla 2 osob:30 dag przerosnietego boczku, moze tez byc podwedzany
1/2 l. wody
1/2 kg fasoli szparagowej
2 galazki zielonego czabru lub 1 lyzeczka suszonego
4 male gruszki lub 2 duze (takie, ktore nadaja sie na przetwory, czyli nie za miekkie)
sol i pieprz
Do garka wlewamy wode i gotujemy boczek ok. 1/2 godziny. Mozna boczek wczesniej pokroic, to nie trzeba bedzie kroic goracego. Ja zagotowuje i pierwsza wody zlewam, coby troche zmniejszyc ilosc tluszczu. Czas gotowania zalezy od rodzaju boczku, jaki wezmiemy, podalam dla surowego.
Fasole oczyscic, umyc i przelamac na pol, wrzucic na boczek i posypac czabrem, na nia ulozyc umyte i oczyszczony z szypulek gruszki (ogonki zostawiamy, a duze gruszki kroimy na pol). Calosc gotujemy ok. 15-20 minut az fasola i gruszki beda miekkie.
Po tym czasie wyjmujemy ugotowany boczek i gruszki, a fasole doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Mozemy podac z ziemniakami z wody. Podajemy tak, jak na zdjeciu: na fasoli ukladamy paski boczku. Ja jeszcze posypalam koperkiem, a w przepisie bylo, ze powstaly sos mozna zagescic i polac potrawe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz