składniki na 4 osoby (porcja do piwa):
- 1kg filetów z podudzi kurczaka
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2.5cm swieżego galangalu albo 2 łyżki suszonego proszku
- 5cm imbiru pokrojonego w plastry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki cienko struganego cukru palmowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1.5 łyżeczki soli
- 30 patyczków bambusowych – namoczonych w wodzie
przygotowanie marynaty:
Nasiona kolendry i kopru włoskiego wrzucamy do blendera i proszkujemy. Teraz dodajemy reszte posiekanych składników i miksujemy na gładką pastę. Jak jest za gęsta to można dodać łyżkę albo 2 wody.
Kurczka tniemy na kawalki 5 x 2cm i marynujemy w paście co najmniej godzinę.
przygotowanie dipu:
Rozkrusz orzeszki w moździerzu i odstaw.
Pokrój chili, czosnek, szalotki, trawę cytrynową, galangal i nasiona kolendry, rozetrzyj na pastę w moździerzu lub blenderze. Rozgrzej olej i smaż chwilę. Dodaj orzeszki ziemne, sok tamaryndowca, wodę, cukier, słodki sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Gotuja na wolnym ogniu ciągle mieszając, przez 3 minuty, aż sos orzeszkami ziemnymi zrobi się gładki. Podawać w temperaturze pokojowej.
Kurczaka nabijamy na patyczki i grillujemy na średnio gorącym węglu. Obracamy tylko raz. Podajemy z dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz