Kuchnia chińska
Kurczak po chińsku z ryżem
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
- 1 filet z kurczaka
- mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- 1 szklanka ryżu
- pół kostki rosołowej
- ocet winny lub ocet ryżowy - 1 łyżeczka
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 kieliszek mocnego alkoholu, np. wódki
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso
nacieramy imbirem. Podpiekamy na patelni na biały kolor i odstawiamy z
ognia. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody - około 1/5 szklanki,
wsypujemy mieszankę warzyw do potraw chińskich i dusimy na małym ogniu -
do całkowitego wygotowania się wody. W kolejnym garnku podpiekamy na
oleju 2 ząbki czosnku. Kiedy będą miały złoty kolor, zasypujemy je ryżem
i mieszamy. Pieczemy przez 3 minuty po czym zalewamy szklanką wody.
Dorzucamy pół kostki rosołowej. Podczas gotowania ryżu nie mieszamy go
już więcej. Czekamy, aż woda się wygotuje, po czym ryż znów zalewamy
szklanką wody. Po kolejnym wygotowaniu wody, ryż mieszamy i delikatnie
podpiekamy. Sos z kurczaka przygotowujemy ze szklanki wody. Dolewamy do
niej kieliszek alkoholu, 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczkę octu
winnego lub octu ryżowego. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i
mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się wszystkich składników. Sos
wlewamy do kurczaka i podgrzewamy na patelni - powinien zgęstnieć.
Kurczaka podajemy na ryżu, zaś warzywa układamy obok.
Kuchnia chińska
Wołowina z papryką w sosie bazyliowym
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- plaster wołowiny (ja użyłam udźca)
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 opakowania sosu bazyliowego z trawą cytrynową
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- gniazdo makaronu pełnoziarnistego
- natka pietruszki posiekana
- świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron ugotować aldente. Mięso umyć, osuszyć i razem paprykami pokroić w
cienkie paski. Rozgrzać olej w woku (metodą stir-fry) usmażyć wołowinę
przez ok 3 minuty. Potem dodać papryki, wlać sos sojowy, wymieszać
razem, dodać sos bazyliowy, wszystko razem podgrzać przez chwilę razem, a
na koniec wmieszać makaron, przyprawić pieprzem i posypać natką
pietruszki.
Kuchnia chińska
Kurczak ala Kristofe
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 2 piersi kacze koniecznie ze skórką,
- garść rukoli,
- czosnek,
- sos rybny,
- pieprz,
- oliwa,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
Dwie piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie delikatnie
nacinamy skórkę w podłużne paski. Kawałki mięsa układamy na talerzu
posypujemy pieprzem, nacieramy czosnkiem i imbirem drobno posiekanym,
wcieramy dokładnie skrapiając oliwą, nie solimy ( solenie kaczki podczas
marynaty spowoduje, że mięso będzie twarde i gumowate). Całość
szczelnie przykrywamy folią aby ograniczyć dostęp powietrza, spowoduje
to lepsze przeniknięcie przypraw, wszystko odstawiamy na kilka godzin
lub całą noc do lodówki. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi kaczki ,
wkładamy na patelnię bez tłuszczu opiekamy, pamiętajmy że zaczynamy od
opiekania skórki, powstający tłuszcz podczas smażenia w zupełności
wystarczy do upieczenia całości. Opiekamy po 5 minut z każdej strony a
następnie skrapiamy sosem rybnym, oliwą i wszystko ląduje w piekarniku w
naczyniu na 20 minut. Jak piersi kacze będą gotowe zaczynamy od
dekorowania talerza rukolą, rukolę skrapiamy oliwą , pieprzymy i
układamy przekrojony filet kaczy soląc do smaku. Mięso w środku powinno
być różowe a w smaku bardzo delikatne
Kuchnia chińska
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 150 gram fileta z kurczaka,
- 1 szt. dużej cebuli,
- 4 sztuki pieczarek,
- bąki cebulki,
- 100 gram makaronu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru,
- sos sojowy, sos rybny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka octu,
- sól, pieprz, do smaku,
Zaczynamy od kurczaka, kroimy na cienkie paski, marynujemy w miodzie,
occie, czosnku, imbirze oraz sosach sojowych i rybnych, wszystko
dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Między czasie siekamy cebulę, pieczarki, dymkę na grube kawałki oraz
przygotowujemy makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu, makaron
odcedzamy i skrapiamy oliwą aby się nie posklejał. Gotowe mięso
wyciągamy z lodówki na nagrzany olej w woku wrzucamy kolejno, cebulę
pieczarki, czosnek, imbir odczekujemy kilka minut aż się zarumieni,
wrzucamy kurczaka i mieszamy do chwili usmażenia, na koniec dodajemy
makaron, skrapiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, solimy, pieprzymy i
wszystko mieszamy na koniec posypujemy dymką i wykładamy na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz