Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Kurczak po chińsku z ryżem

trudność: łatwe
czas: 30-60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 filet z kurczaka
  • mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 1 szklanka ryżu
  • pół kostki rosołowej
  • ocet winny lub ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu, np. wódki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso nacieramy imbirem. Podpiekamy na patelni na biały kolor i odstawiamy z ognia. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody - około 1/5 szklanki, wsypujemy mieszankę warzyw do potraw chińskich i dusimy na małym ogniu - do całkowitego wygotowania się wody. W kolejnym garnku podpiekamy na oleju 2 ząbki czosnku. Kiedy będą miały złoty kolor, zasypujemy je ryżem i mieszamy. Pieczemy przez 3 minuty po czym zalewamy szklanką wody. Dorzucamy pół kostki rosołowej. Podczas gotowania ryżu nie mieszamy go już więcej. Czekamy, aż woda się wygotuje, po czym ryż znów zalewamy szklanką wody. Po kolejnym wygotowaniu wody, ryż mieszamy i delikatnie podpiekamy. Sos z kurczaka przygotowujemy ze szklanki wody. Dolewamy do niej kieliszek alkoholu, 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego lub octu ryżowego. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się wszystkich składników. Sos wlewamy do kurczaka i podgrzewamy na patelni - powinien zgęstnieć. Kurczaka podajemy na ryżu, zaś warzywa układamy obok.

Kuchnia chińska

Wołowina z papryką w sosie bazyliowym


trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • plaster wołowiny (ja użyłam udźca)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 opakowania sosu bazyliowego z trawą cytrynową
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • gniazdo makaronu pełnoziarnistego
  • natka pietruszki posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować aldente. Mięso umyć, osuszyć i razem paprykami pokroić w cienkie paski. Rozgrzać olej w woku (metodą stir-fry) usmażyć wołowinę przez ok 3 minuty. Potem dodać papryki, wlać sos sojowy, wymieszać razem, dodać sos bazyliowy, wszystko razem podgrzać przez chwilę razem, a na koniec wmieszać makaron, przyprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.

 

 

 

Kuchnia chińska

Kurczak ala Kristofe


trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 2 piersi kacze koniecznie ze skórką,
  • garść rukoli,
  • czosnek,
  • sos rybny,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
PRZYGOTOWANIE:
Dwie piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie delikatnie nacinamy skórkę w podłużne paski. Kawałki mięsa układamy na talerzu posypujemy pieprzem, nacieramy czosnkiem i imbirem drobno posiekanym, wcieramy dokładnie skrapiając oliwą, nie solimy ( solenie kaczki podczas marynaty spowoduje, że mięso będzie twarde i gumowate). Całość szczelnie przykrywamy folią aby ograniczyć dostęp powietrza, spowoduje to lepsze przeniknięcie przypraw, wszystko odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi kaczki , wkładamy na patelnię bez tłuszczu opiekamy, pamiętajmy że zaczynamy od opiekania skórki, powstający tłuszcz podczas smażenia w zupełności wystarczy do upieczenia całości. Opiekamy po 5 minut z każdej strony a następnie skrapiamy sosem rybnym, oliwą i wszystko ląduje w piekarniku w naczyniu na 20 minut. Jak piersi kacze będą gotowe zaczynamy od dekorowania talerza rukolą, rukolę skrapiamy oliwą , pieprzymy i układamy przekrojony filet kaczy soląc do smaku. Mięso w środku powinno być różowe a w smaku bardzo delikatne

Kuchnia chińska

Kurczak po chińsku ala Kristofe



trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 150 gram fileta z kurczaka,
  • 1 szt. dużej cebuli,
  • 4 sztuki pieczarek,
  • bąki cebulki,
  • 100 gram makaronu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru,
  • sos sojowy, sos rybny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól, pieprz, do smaku,
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od kurczaka, kroimy na cienkie paski, marynujemy w miodzie, occie, czosnku, imbirze oraz sosach sojowych i rybnych, wszystko dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Między czasie siekamy cebulę, pieczarki, dymkę na grube kawałki oraz przygotowujemy makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu, makaron odcedzamy i skrapiamy oliwą aby się nie posklejał. Gotowe mięso wyciągamy z lodówki na nagrzany olej w woku wrzucamy kolejno, cebulę pieczarki, czosnek, imbir odczekujemy kilka minut aż się zarumieni, wrzucamy kurczaka i mieszamy do chwili usmażenia, na koniec dodajemy makaron, skrapiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, solimy, pieprzymy i wszystko mieszamy na koniec posypujemy dymką i wykładamy na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz