Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Delikatny kurczak duszony w białym winie


Składniki
4 porcje:
  • 8 szt pałek z kurczaka
  • 250g małych zwykłych cebulek
  • 250g małych czerwonych cebulek
  • 1,5 szkl białego wina półwytrwanego
  • 1 szkl rosołu lub bulionu z kostki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz
  • Przygotowanie
  • mięso umyć, osuczyć i natrzeć solą i pieprzem
  • cebulki obrać i pokroić na ćwiartki
  • na dużej patelni rozgrzać olej
  • obsmażyć mięso 
  • dodać pokrojone cebulki i chwilę poddusić
  • wlać wino i rosół, dodać liście laurowe
  • dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.50 min
  • następnie ściągnąć pokrywkę i gotować bez przykrycia ok. 20 min.
  • wyciągnąć mięso i cebulę łyżką cedzakową
  • mąkę rozprowadzić w czterech łyżkach wody i zagęścić sos spod mięsa
  • podawać mięso polane sosem, z cebulą i białym pieczywem np. bagietką
Smacznego!
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest naprawdę pyszny i delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach.

Kuchnia francuska

Daube a'la Prowancal

Składniki
70 dag wołowiny
6 skrzydełek kurczaka
10 dag boczku
4 marchewki
5 średnich cebul
2 pory
2 pomidory
1 pomarańcza
10 goździków
3 liście laurowe
4 ziarna ziela ang.
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 szkl. wina czerwonego o mocnym owocowym smaku
2 szkl. bulionu wołowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
natka pietruszki



Przygotowanie
Wołowinę pokroić  w duże kostki i obsmażyć na oleju, na dużym ogniu.
Na patelni z masłem obsmażyć skrzydełka.
Na dnie dużego rondla, najlepiej żeliwnego, położyć plastry boczku.
Wrzucić wołowinę,2 cebule naszpikowane goździkami, liście laurowe, ziele angielskie.
Wlać wino i wstawić przykryty rondel do piekarnika,temp.170 stop.
Teraz warzywa. Marchewkę i pory pokroić na duże kawałki,5cm,cebule na ćwiartki, a czosnek grubo posiekać.
Do rondla dołożyć skrzydełka, warzywa i zioła, wsypać pół łyżeczki soli i wlać ciepły bulion.
Trzymać w piekarniku przez 1 godzinę w temp.100stop.
Po godzinie sprawdzić smak daube, jeśli trzeba dodać soli i pieprzu. Dołożyć ćwiartki pomidorów bez skórki.
Dusić dalej (w piekarniku),do czasu aż  wołowina będzie miękka.
Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać sok wyciśnięty z tej pomarańczy.
Jeżeli gulasz ma dużo płynu, to należy go odparować.
Wyjąć cebule z goździkami. Daube posypać pietruszką .Podać z pieczywem, ale dobrze smakuje z ryżem.
Danie jest dobre, bardzo dobre i proste.

 

 

 

Kuchnia francuska

Sole Meunière

 Składniki, 2 porcje:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
400 g filetów z soli bez skóry i ości
2 x 35 g masła
sok z 1/2 małej cytryny
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Dodatki:
ćwiartki cytryny do serwowania
ziemniaki z wody




Wykonanie:
  • Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
  • Na średnim ogniu na patelni rozpuścić jedną część masła, gdy zacznie się pienić sklarować, czyli usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
  • Ręcznikiem papierowym wytrzeć patelnię z pozostałego tłuszczu. Zmniejszyć ogień i roztopić drugą połowę masła, a jak zacznie się pienić sklarować. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać filety, posypać natką pietruszki. Solę podawać z ćwiartkami cytryny oraz ugotowanymi ziemniakami.

Kuchnia francuska

Łosoś w papilotach z porami i ziołami

 Składniki, 2 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii
2 duże pory (białe i jasnozielone części)
4 plasterki cytryny
2 filety z łososia, po 150 g każdy
4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz

a także: ziemniaki z wody, folia aluminiowa






Wykonanie:
  • Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.
  • Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz